- Najnowsze trendy w projektowaniu stadionów i aren sportowych
- Czy łóżko w szafie to dobry pomysł w małym mieszkaniu?
- Oświetlenie hotelowe ma znaczenie. Jak lampy hotelowe wpływają na wrażenia gości i zyski obiektów HoReCa?
- Pokój dziecięcy od A do Z: Praktyczne wskazówki dla rodziców
- Kontener na odpady budowlane – wynajem kontenerów na gruz Warszawa
5 wskazówek, które pomogą Ci utrzymać porządek w kuchni
W wielu domach to właśnie kuchnia jest pomieszczeniem, które najtrudniej utrzymać w czystości. Codzienne gotowanie, brudne naczynia, resztki pokarmów czy nadmiar kuchennych akcesoriów wcale nie ułatwiają tego zadania. Czy istnieją sposoby na utrzymanie porządku w kuchni na co dzień, nie poświęcając na sprzątanie zbyt wiele czasu? Oczywiście – oto 5 najważniejszych wskazówek, które Ci to ułatwią.
Przemyśl sposób składowania rzeczy w szafkach
W kuchennych szafkach przechowuje się wiele rzeczy, w tym między innymi naczynia i sztućce, wszelkie akcesoria do gotowania, przyprawy czy urządzenia takie jak mikser albo toster. Pamiętaj, że sposób, w jaki ułożysz je w szafkach, ma duże znaczenie dla funkcjonalności kuchni, Twojej wygody podczas gotowania i utrzymywania porządku.
Te przedmioty, z których korzystasz najczęściej, jak na przykład talerze czy szklanki, powinny być łatwo dostępne. Jeśli ustawisz je w trudno dostępnych szafkach lub za innymi kuchennymi akcesoriami, samo wyjęcie jednego talerza może zmusić Cię do zrobienia nie lada bałaganu. Rzadziej używane przedmioty możesz przechowywać w innych miejscach, jednak pamiętaj, że najlepiej, jeśli przed wyjęciem ich z szafki nie musisz wyciągać żadnych innych przyborów. To prosta droga do bałaganu, i to jeszcze przed rozpoczęciem gotowania!
Przechowuj żywność w szczelnych pojemnikach
Zostały Ci resztki z obiadu? Nie zostawiaj ich na blacie ani nie wkładaj na talerzu do lodówki. W ten sposób inne składniki przejdą zapachem potrawy, co więcej – szybciej się ona zepsuje. Zawsze staraj się zamykać żywność w szczelne opakowania, które utrzymają ją w świeżości, zatrzymają zapachy, a także uchronią ją przed insektami.
Zwróć uwagę również na sposób, w jaki przechowujesz suchą żywność, w tym między innymi makarony, przyprawy, mąkę, cukier czy ryż. Szczelne pudełko do przechowywania lub słoik ochroni te składniki przed owadami i ułatwi Ci ich uporządkowanie.
Nie rozstawiaj akcesoriów kuchennych na blatach
Trudno Ci zmieścić wszystkie kuchenne akcesoria w szafkach? W takim przypadku wiele osób rozstawia je na blatach. Opakowania kawy, noże, słoiki z suchą żywnością czy przyprawy stojące na blacie wcale nie są jego ozdobą, zwłaszcza przy ich nadmiarze. W rzeczywistości tworzą wrażenie bałaganu, który bez odpowiedniej organizacji trudno opanować.
Jeśli brakuje Ci miejsca do przechowywania kuchennych akcesoriów, przemyśl możliwość montażu dodatkowej półki. Dobrym rozwiązaniem mogą być również wieszaki ścienne, na których powiesisz na przykład patelnie i akcesoria do smażenia jak szpatułki. Będą one łatwodostępne, staną się ozdobą, a zarazem nie będą zajmować cennego miejsca na blacie.
Codziennie poświęć 10 minut na szybkie sprzątanie
10 minut – tyle w zupełności wystarczy, żeby posprzątać kuchnię z codziennych zabrudzeń, umyć kilka talerzy, przemyć blat i odkurzyć okruszki z podłogi. Jeśli będziesz sprzątać codziennie, bałagan nie będzie narastał, więc szybko się z nim uporasz. Długie sprzątanie kuchni, na które potrzebujesz co najmniej godziny, jest potrzebne wtedy, gdy nie robi się tego regularnie.
Dobrym nawykiem jest poranne sprzątanie kuchni. Jeśli nie chcesz rozpoczynać dnia od porządków, możesz zaplanować sprzątanie na wieczór i obudzić się w czystym mieszkaniu.
Często zmieniaj kuchenne gąbki i szmatki
Czy wiesz, że gąbki i szmatki w kuchni mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii? Mają one częsty kontakt z wilgocią, co sprzyja ich rozwojowi. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele bakterii roznosi po kuchni, korzystając zbyt długo z tych samych gąbek lub szmatek.
Radzi się, żeby wymieniać gąbkę do naczyń już co 3 dni, a przynajmniej raz w tygodniu. Tę samą zasadę stosuj co do materiałowych szmatek, zwłaszcza jeśli przez długi czas pozostają wilgotne. Pamiętaj także o tym, by rozwieszać je w taki sposób, żeby mogły wyschnąć, a ograniczy to rozwój gromadzących się w nich bakterii.