- Praktyczne porady na idealną aranżację salonu: od mebli wypoczynkowych po detale
- Jak urządzić nowoczesną kuchnię, która zachwyci swoją funkcjonalnością?
- Ekologiczne podejście w produkcji opakowań: Co oferują producenci?
- Najnowsze trendy w projektowaniu stadionów i aren sportowych
- Czy łóżko w szafie to dobry pomysł w małym mieszkaniu?
Co przemawia za wyborem płyty gazowej zamiast indukcyjnej?
Kuchenka to obok lodówki najpopularniejsze i jednocześnie niezbędne wyposażenie w każdej kuchni. Raz na kilka lat np. podczas zmiany mieszkania lub remontu czeka nas decyzja o wyborze nowej płyty grzewczej. Do wyboru mamy wersję gazową, elektryczną lub indukcyjną. Przyzwyczajenie sprawia, że wiele osób wciąż wybiera kuchnie gazowe jako sprawdzone przez lata i przechodzi obojętnie obok coraz popularniejszych indukcji. Co oprócz wspomnianego przyzwyczajenia sprawia, że kuchnia gazowa wciąż jest na czasie? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć poniżej.
- Nowoczesna płyta gazowa to bezpieczeństwo i efektowny wygląd
- Płyta gazowa i jej ekonomiczność
- Gotowanie na płycie gazowej
Nowoczesna płyta gazowa to bezpieczeństwo i efektowny wygląd
Współczesne kuchnie gazowe pod wieloma względami przypominają te, które znamy, chociażby z domu naszych babć. Są jednak o wiele bezpieczniejsze i estetyczne. Przykładowo nowa płyta gazowa ceramiczna marki Solgaz w niewielkim stopniu przypomina klasyczną kuchnię z palnikami, którą znamy z naszym kuchni. Zastosowane w niej rozwiązania sprawiają, że wizualnie wygląda jak płyta indukcyjna kojarzona z gładką powierzchnią, która jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości. Nowe płyty gazowe produkowane są m.in. w wersji pod szkłem, dzięki czemu palniki ukryte są pod płytą ceramiczną. Nadaje to kuchence nie tylko efektowny wygląd, ale przynosi wymierne korzyści w postaci łatwego utrzymania czystości analogicznie jak w przypadku indukcji.
Płyta gazowa i jej ekonomiczność
Jednym z głównych argumentów przemawiających za wyborem kuchni gazowej może być również jej ekonomiczność. Jak wiadomo, gaz jest sporo tańszy od prądu, którego wymagają kuchnie elektryczne i indukcyjne. Wspomniana wcześniej płyta gazowa z palnikami pod szkłem zużywa nawet 50% mniej gazu od tradycyjnej, nie pozostawia przy tym osadów i przypaleń zwłaszcza na dnach naczyń do gotowania. Dodatkowym plusem jest fakt, iż płyta gazowa nie wymaga wymiany garnków na wersję ze specjalnym ferromagnetycznym dnem, które są niezbędne dla kuchni indukcyjnych. Wymiana całego kompletu to dodatkowy koszt kilkuset złotych.
Gotowanie na płycie gazowej
Omawiając różne płyty grzewcze nie można zapomnieć o ich walorach użytkowych, które tak naprawdę są kluczowe. Wygląd jest ważny, łatwość utrzymania płyty w czystości również, ale najważniejsze jest wygoda samego gotowania. Dla wielu osób kuchnia gazowa daje pełne spektrum możliwości. Pozwala na gotowanie posiłków we właściwym tempie, co w niektórych przypadkach ma duże uzasadnienie. O ile trudno podważać opinię osób, które twierdzą, że potrawy gotowane na gazie są smaczniejsze, o tyle nie można przejść obojętnie obok informacji, iż bardzo szybkie gotowanie jakie zapewnia indukcja bywa wręcz za szybkie. Przeglądając opinie osób, posiadających kuchnię indukcyjną bardzo często można natrafić na wzmiankę o tym, iż niektóre potrawy nie są łatwe do upilnowania. Należą do nich m.in. zupy, ziemniaki oraz makaron. Wszystko za sprawą bardzo szybkiego gotowania. Producenci kuchenek indukcyjnych chwalą się, iż czas gotowania wobec kuchni gazowej jest nawet o 40% krótszy. Brzmi to, co prawda doskonale, (któż z nas cierpi na nadmiar czasu?) w praktyce bywa kłopotliwe.
Ten bardzo krótki czas sprawia bowiem, że bardzo łatwo zagapić się i zobaczyć naszą zupę kipiącą wprost na płytę indukcji. Łatwe jej umycie będzie w tym momencie marnym pocieszeniem. To wskazówka dla osób, które po raz pierwszy zakupiły kuchnię indukcyjną. Dla wszystkich pozostałych rada na przyszłość. Wybierajmy model wyposażony w sensor gotowania, który w porę wykryje co się dzieje w naszym garnku i zapobiegnie kłopotom z kipieniem.
Podsumowując, płyta gazowa, pomimo że obecna jest w naszych kuchniach od ponad 150 lat wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością i nie oddaje pola swoim elektrycznym konkurentom. Nowe modele kuchenek gazowych są coraz bezpieczniejsze, bardziej estetyczne i ekonomiczne. To sprawia, że wielu klientów pozostaje im wiernym, a producentów zachęca do kolejnych ulepszeń w modelach trafiających do sklepów.